In Litouwen is het niet echt de norm om een kluis in het huis te hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld westerse landen waar het normaal is dat een huis vaak meerdere soorten kluizen heeft. Behalve natuurlijk wanneer een kluis verplicht is volgens de Litouwse wetgeving, bijvoorbeeld bij wapenbezit. Mensen denken vaak aan een kluis na een diefstal – in andere woorden, na een harde les.

Dit is moeilijk uit te leggen. Normaal gesproken denken mensen al snel dat ze niets bezitten dat waard is om in een kuis te bewaren, of dat hun huis al voldoende is beveiligd met een beveiligde voordeur, of dat hun huis is uitgerust met een alarm, ze zijn verzekerd, enz. Het is opmerkelijk dat de eigenaren van woonhuizen/vakantiehuisjes geen kluis hebben, aangezien het heel gemakkelijk is om in hun huis in te breken, bijvoorbeeld door het raam. Zulke inbraken zijn eigenlijk talrijk in Litouwen tegenwoordig. Hoogstwaarschijnlijk zal iedereen een kennis of een vriend hebben bij wie reeds eenmaal is ingebroken. Verrassend is dat zelfs een aantal van de meest luxueuze woningen in Litouwen geen kluizen hebben.

Dus waarom heb ik een kluis nodig?

KluizenWe moeten voor onze eigendommen zorgen en beschermen, omdat wij anders een groot risico lopen. We zullen pas echt veilig zijn als we alle mogelijke beveiligingsmiddelen hebben genomen. Daarom heeft een conventionele woning een beveiligde deur nodig, bijvoorbeeld een sterke stalen deur, zelfs bij een woonhuis, dus als een inbreker via een raam binnenkomt, wordt het heel lastig voor hem om de gestolen voorwerpen door het raam mee naar buiten te nemen, plus de buren kunnen misschien het gebroken glas zien. Het is heel belangrijk, vooral in woonhuizen en appartementen op de eerste en tweede verdieping, dat de ramen zijn voorzien van extra vergrendelingen om te beschermen tegen het ongewenste openen van ramen, of dat de ramen zijn voorzien van vergrendelbare handgrepen. Dergelijke middelen kosten heel weinig, maar verbeteren de veiligheid van het huis aanzienlijk. De bewoners van woonhuizen/vakantiehuisjes moeten ervoor zorgen dat ze geen ladder, grote kisten of andere middelen buiten laten staan, die de toegang tot het huis voor een inbreken kunnen vergemakkelijken, bijvoorbeeld via een raam. Een alarm is altijd goed, maar het zal een inbreker niet beletten om het huis binnen te komen, hoewel de tijd binnen verkort zal zijn. Het duurt echter maar een paar minuten voor een inbreker om schade te veroorzaken. De verzekering zal de inbraak ook niet voorkomen, aangezien dit slechts een mogelijkheid is om het geld of een gedeelte daarvan na een inbraak terug te krijgen. Bovendien is het gebruikelijk in de westerse wereld dat verzekeringsmaatschappijen alleen eigendommen kostbaarheden verzekeren als het huis voorzien is met een kluis, en het verzekeringsbedrag is afhankelijk van het beveiligingsniveau van de kluis. De kluizen hebben een zogenaamde “contant geld en kostbaarheden” rating die door de verzekeringsmaatschappijen overwogen wordt. Litouwen heeft deze westerse praktijk nog niet, maar dat zal waarschijnlijk binnenkort veranderen. Maar hoe zit het met de moreel kostbare voorwerpen waar we geen prijskaartje aan kunnen hangen, bijvoorbeeld media met onze belangrijkste foto’s, documenten, enz., die door verlies veel ongemak kunnen veroorzaken. Hierbij denken we ook aan computers met belangrijke gegevens die niet in handen van vreemden mogen zijn, of contant geld – zelfs als het is niet een groot bedrag is? Dit is wanneer de noodzaak van een kluis duidelijk is. Natuurlijk, een kluis is geen vervanging van andere noodzakelijke beveiligingsmiddelen, maar het zal voorkomen dat een inbreker snel iets steelt dat onder andere omstandigheden zeker gestolen of beschadigd zou worden. Uiteraard zijn er kluizen die niet door veel inbrekers gekraakt kunnen worden, zelfs niet als er genoeg tijd is, maar zelfs een conventionele woning fungeert als een onoverkomelijk obstakel voor een inbreker die weinig tijd heeft.

Om beter inzicht te krijgen in de noodzaak voor een kluis, zie de lijst met voorwerpen hieronder die gewoonlijk in een kluis (kluizen) thuis bewaard worden:

 • Paspoorten, geboorteakten, persoonlijke identiteitskaarten;
 • Contant geld, kredietkaarten;
 • Documenten: woning documenten, contracten, vennootschapsoprichtingsakten en andere documenten van de vennootschap, enz.;
 • Belangrijke media, opgenomen informatie die we niet willen verliezen en niet door anderen mag worden gezien;
 • Computers, andere apparaten met kostbare en (of) van belangrijke gegevens;
 • Sieraden, edele metalen munten/ verzamelobjecten;
 • Horloges;
 • Postzegels;
 • Kunstwerken;
 • Dure instrumenten en apparatuur;
 • Belangrijke, kostbare en oude foto’s;
 • Dagboeken;
 • Sleutels en toegangskaarten;
 • Tickets;
 • Andere voorwerpen die belangrijk en waardevol (niet alleen materieel) voor ons zijn.

Kortom, geen beveiligingsmiddel vervangt een andere beveiligingsmiddel, en tegenwoordig is het belangrijk om alle dergelijke middelen te gebruiken. Een kluis is een belangrijk (en zeer significant) deel van de beveiliging van elk huis. Als het zou gebeuren dat een ander beveiligingsmiddel uw woning niet beschermt tegen onmiddellijke diefstal, dan zal de kluis daar wel voor zorgen. Hier is een tip voor iedereen – zorg nu voor de beveiliging van uw woning en kostbare bezittingen, zodat u morgen geen spijt zal hebben.