KluisWe worden vaak geconfronteerd met een situatie waar een persoon die geïnteresseerd is in een kluis geen idee heeft wat voor soort kluis hij nodig heeft, of hoe hij een kluis kiest uit de vele verschillende mogelijkheden. In feite is dit heel eenvoudig; je moet gewoon weten waar je op moet letten. Hier zijn enkele nuttige tips hoe je eenvoudig een kluis kunt kiezen. Om de juiste kluis te kiezen, moet u de volgende vragen beantwoorden:

I. Wat bent u van plan om in de kluis te bewaren?

Papieren, contant geld, opslagmedia, vuurwapens, documenten, enz. Dit is van groot belang, aangezien dit het beveiligingsniveau, de grootte, functie en dergelijke, van de kluis bepaalt.

II. Hoe groot moet de kluis zijn?

Als de kluis uitsluitend bestemd is voor contant geld en juwelen, dan kan een kleine kluis voldoende zijn. Een kleine kluis zal echter niet groot genoeg zijn voor papieren, documenten, foto’s of een laptop. Voor een jachtgeweer heeft u een hoge kluis nodig. De grootte van de kluis is doorgaans beperkt door de afmetingen van de beoogde montageplaats. Als algemene regel geldt het volgende: waar mogelijk, kies altijd voor een grotere kluis dan in eerste instantie nodig lijkt. Let op de leveringsmogelijkheden van de kluis naar de gewenste locatie, aangezien het soms onmogelijk kan zijn om een kluis die een paar honderd kilo weegt op een lastige locatie af te leveren.

III. Wat zijn uw veiligheidseisen voor de kluis?

Hoe waardevoller de voorwerpen (niet noodzakelijkerwijs materiële voorwerpen), des te veiliger de kluis zal moeten zijn. Certificaten tonen het beveiligingsniveau van de kluis. Als u zich zorgen maakt over de beveiliging, vermijd dan een niet-gecertificeerde kluis. Bepaalde Litouwse ondernemingen hebben het beveiligingsniveau van de verschillende kluizen beoordeeld met sterren, wat echt helpt bij het maken van de juiste keuze.

IV. Moet de kluis brandwerend zijn?

Veel mensen realiseren zich niet dat een kluis voorwerpen niet alleen beschermt tegen diefstal, maar ook tegen brand. Daarom kunt u ook een brandwerende kluis kiezen. Het brand beveiligingsniveau van deze kluizen wordt beoordeeld op basis van het aantal minuten dat het duurt voordat directe brand invloed heeft op de voorwerpen in de kluis. Let op dat, bijvoorbeeld, papier een andere brandwerende kluis vereist dan opslagmedia, omdat de kritische temperatuur van papier aanzienlijk hoger is dan voor opslagmedia.

V. Waar wilt u de kluis installeren?

Gelet op hun montagemethode zijn er drie verschillende soorten kluizen: op de grond staand en bevestigd aan grond en/of muur; in de muur gemonteerd; in de vloer gemonteerd. Al deze methoden zijn goed, en de keuze hangt meestal af van de gewenste montageplaats van de kluis in het huis.

VI. Wat voor soort vergrendeling vereist u voor de kluis?

De meest populaire kluizen hebben de volgende vergrendelingen: veiligheidsslot met een sleutel, veiligheidsslot met een sleutel + mechanisch cijfercombinatieslot, elektronisch slot. Tegenwoordig is de beste oplossing een kluis met een elektronisch slot. Als u kiest voor een dergelijke kluis, hoeft u niet altijd grote sleutels met u mee te nemen, u kunt de code gemakkelijk wijzigen indien nodig, en u heeft een zeer hoog beveiligingsniveau.

Een investering in een kluis is een investering voor de lange termijn. Daarom is het ook zeker de moeite waard om tijd te “investeren” in het selecteren van het meest geschikte product. Het is raadzaam om uw kluis bij een speciaalzaak te kopen, waar u wordt geadviseerd hoe u bijvoorbeeld de code van het elektronische slot kunt wijzigen, waar u een extra sleutel van de kluis kunt bestellen, hoe de kluis geïnstalleerd moet worden, enz.